Organisatie Leather Made Smart

Organisatie

Over Leather Made Smart

De Langstraat, met Waalwijk in het hart, is van oudsher een schoenen- en leerregio van wereldklasse.

Innovatie en ambachtelijk werken gaan er al meer dan honderd jaar samen met ondernemerschap en handelsgeest. Het maakt dat de Langstraat vandaag een slimme en sterke regio is waar meer dan 300 schoenen- en leerbedrijven succesvol zijn.

Startpunt

Om succesvol te blijven, snappen deze bedrijven dat ze snel op trends moeten kunnen inspelen of – beter nog – zelf met vernieuwing moeten komen. Of het nu over de ontwikkeling, productie of het vermarkten van schoenen en leren accessoires gaat: in de Langstraat doen we de zaken graag slim en beheersen we het pure ambacht tot in de puntjes. Het maakt dat onze regio het natuurlijke startpunt is (of zou moeten zijn) voor iedereen die verder wil komen met schoenen en leer.

Initiatief

Leather Made Smart vertelt het verhaal van de kracht van de regionale schoenen- en leerindustrie aan potentiële businesspartners, professionals, studenten en scholieren. Leather Made Smart is een initiatief van samenwerkende ondernemers en de lokale overheid in de Langstraat en de coöperatie zorgt voor verbinding en samenwerking op allerlei aspecten van de schoenen- en leersector.


Teams

Leather Made Smart wordt bemenst door een team van professionals en vrijwilligers. Het Dagelijkse aanspreekpunt bij Leather Made Smart is Peter Konijnenburg.

Peter Konijnenburg
Voormalig Rabobank De Langstraat directievoorzitter Peter Konijnenburg heeft bij de coöperatie Leather Made Smart de rol als executive bestuurder/voorzitter bestuur.

Frank Akkermans

Eigenaar van Trivent Accountants & Belastingadviseurs – Frank Akkermans – is penningmeester/secretaris in het bestuur bij Leather Made Smart.

 

Bedrijfsbureau

Het bedrijfsbureau is de spil van Leather Made Smart en is verantwoordelijk voor het uitvoeren van alle taken die de leden met elkaar willen oppakken. Dat zijn onder andere:

 1. Het organiseren en/of regisseren van alle activiteiten van de regionale ondernemersvereniging Leather Made Smart
 2. Het verzorgen van PR en promotie voor de (aangesloten) schoenen- en leerbedrijven in de Langstraat
 3. Eerste aanspreekpunt voor (internationaal) bedrijfsleven, onderwijsinstellingen en overheid die verbinding zoeken met schoenen- en/of leerbedrijven in de Langstraat
 4. Aanspreekpunt voor (professioneel) talent dat verbinding zoekt met schoenen- en/of leerbedrijven in de Langstraat
 5. Organisator van events die de positie van regionale schoenen- en leerbedrijven versterken
 6. Klankbord voor en coördinator van initiatieven die bijdragen aan het versterken van het vestigingsklimaat voor schoenen- en/of leerbedrijven in de Langstraat. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de samenwerking met het nieuwe schoenen- en leermuseum en de ontwikkeling van een circulaire hotspot in Waalwijk.

 

De regio de Langstraat

De Langstraat is een streek in het midden van de provincie Noord-Brabant, die eeuwenlang het centrum vormde van de Nederlandse schoen- en lederproductie. De Langstraat ligt tussen Geertruidenberg en ‘s-Hertogenbosch, langs de A59, en bestaat uit o.a. de gemeenten Heusden, Loon op Zand en Waalwijk.

 

De Langstraat vroeger

De Langstraat was oorspronkelijk een dijk door een moerassig landschap tussen de Maas en de hoger gelegen Brabantse zandgronden. Deze dijk is in 1422 aangelegd door de graaf van Holland.

De Langstraat is al eeuwenlang het belangrijkste leercentrum van Nederland. Dat komt omdat in de regio zacht water aanwezig was en veel eikenboomschors wat ideaal is voor het leerlooien. Van de huiden werden voornamelijk portemonnees en schoenen gemaakt.

 

De Langstraat van nu

Waalwijk kent na de omschakeling van fabricage naar handel de grootste concentratie van schoenhandelsbedrijven in Europa.  Ook zijn er handelsbedrijven in leer, bedrijven die leer bewerken en maakbedrijven in allerlei artikelen.

In de Langstraat vind je nog steeds veel familie leerbedrijven die meer dan 100 jaar bestaan. In totaal zijn er nog zo’n 300 bedrijven actief in leer en schoenen.

Contactformulier

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Contactgegevens

 • Leather Made Smart
 • Per augustus 2020:
  Grotestraat 239
 • 5141 JS Waalwijk