Leather Made Smart officieel opgericht!

Leather Made Smart officieel opgericht!

De Langstraat is dé regio voor schoenen en leer.

Dat weet de Langstraat, maar nu de rest van Nederland nog. Een tiental lokale en vooral jonge ondernemers slaan de handen ineen en hebben 8 juli de coöperatie Leather Made Smart opgericht.

Ondernemersvereniging Leather Made Smart gaat samen met gemeenten in de Langstraat werken aan versterking van de regionale schoenen- en leerbranche waar veel slimme (innovatieve) bedrijven actief zijn. De leden van Leather Made Smart zijn bedrijven uit de sector maar de kracht zit in de samenwerking met de gemeenten.

Sámen kan je meer doen dan alleen: het doel van de vereniging is duidelijk, zegt Peter Konijnenburg, een van de initiatiefnemers van de coöperatie en voormalig directievoorzitter van Rabobank De Langstraat. “We willen de samenwerking tussen bedrijven in de regio bevorderen, maar ook de samenwerking van bedrijven met de publieke sector, de gemeenten, het onderwijs en het museum”.

Daarnaast moet Leather Made Smart het aanspreekpunt worden voor bedrijven en personen van elders die willen samenwerken met schoenen- en leerbedrijven in De Langstraat. “Je moet de coöperatie zien als een overkoepelend orgaan. We kijken waar behoefte aan is en proberen vervolgens de juiste bedrijven en de juiste mensen aan elkaar te koppelen.”

Door meer en beter samen te werken, valt winst te behalen, zegt Konijnenburg. “Samenwerking op bedrijfsmatig vlak, maar ook met zaken waar ondernemers juist niet dagelijks mee bezig zijn.” Neem het onderwijs, het regelen van stageplaatsen, stagiaires. “Waarom zouden ondernemers dat allemaal apart moeten regelen met scholen. Dat kan voor de branche in De Langstraat ook centraal worden gedaan.”


Artikel Brabants Dagblad

‘Denk je aan schoenen en leer, dan denk je aan de Langstraat’. Dat hopen ondernemers die de regio samen op de kaart willen zetten

Bekijk het hele artikel op BrabantsDagblad.nl


Kenniscentrum voor leer- en schoenen

Leather Made Smart is er ook om De Langstraat te promoten als hét kenniscentrum voor leer- en schoenen. “Daar moet veel meer duidelijkheid over komen. Leather Made Smart zorgt voor een website, activiteiten en een leerevent.” De gemeenten Waalwijk, Heusden en Loon op Zand staan achter de plannen van de coöperatie en helpen de vereniging financieel op weg. Zo maakt Waalwijk 70.000 euro vrij voor het opzetten van het bedrijfsbureau voor Leather made Smart.

Het plan is dat de coöperatie in 2023 volledig op eigen benen staat en dan door de ondernemers zelf gefinancieerd wordt. Dat kan ook, denkt Konijnenburg. In de regio zijn een kleine driehonderd bedrijven actief in de leder- en schoenenbranche. “We verwachten dat veel ondernemers de meerwaarde van Leather Made Smart zullen zien en zullen ervaren. Anders gezegd: je doet je onderneming tekort als je niet aansluit. Met elkaar delen we de kosten en doen we dingen die onze schoenen- en leerbedrijven vooruithelpen.”